Moje srdcová záležitost - Domácí hamburger

26.6.2014
U mnohých z nás k létu neodmyslitelně patří večery strávené v kruhu svých blízkých, dobrá zábava a hlavně dobré jídlo a pití! J Pokud se chcete ale i tak stravovat zdravě, nezoufejte, možností a receptů je nespočet. U nás doma vždy u grilování vede příprava domácích burgerů. A i když je slovo „hamburger“ spojováno spíše s představou fast foodů, tloustnutí, velkého množství tuků a prázdných kalorií, tak pozor, i tento úžasný pokrm je možno připravit ze zdravých a kvalitních potravin. Vyzkoušejte tento recept a přesvědčte se sami! :-)

Domácí hamburger

(Recept pro 4 osoby)

700 g libového hovězího masa (mletého či ideálně si vyberte maso a nechejte namlet)

1 lžíce rajčatového pyré (bez přídavku cukru)

2 lžíce worchestrové omáčky (vybírejte kvalitní, např.ve zdravé výživě)

sůl, pepř

4 hamburgerové housky (ideálně můžete nahradit např.tmavou kaiserkou či celozrnnou houskou)

4 listy hlávkového salátu

4 lžíce sojanézy nebo pro odlehčení nahraďte jogurtem smíchaným s bylinkami

1 – 2 červené cibule, nakrájejte na tenká kolečka

4 tenká kolečka červené řepy

8 plátků rajčete

Maso dejte do mísy a rukama promíchejte s rajčatovým pyré, worchestrovou omáčkou, solí a pepřem. Nechte chvíli stát. Poté vytvarujte 4 burgery (trochu větší než bulky, grilováním se lehce spečou).

Každý burger položte na kousek pečícího papíru a dnem skleničky v něm udělejte prohlubeň. I když se při grilování malinkou „nafoukne“ zpět, mírná jamka zůstane. Díky ní na burgeru budou lépe sedět další přísady.

Burgerové housky nasucho opečte, na spodní díly rozdělte salátové listy, sojanézu či jogurtový dip a kolečka cibule, na ně posaďte horké burgery a navrch dejte plátky řepy a kolečka rajčat. Přiklopte vrchními díly housek a nechte si chutnat! 

Pro odlehčenou večeři - Salát s grilovaným lososem

(Recept pro 4 osoby)

400 g losos filety s kůží

400 g cherry rajčátek

400 g směsi salátů (dle chuti, ideálně lolo salát, rukola, čínské zelí, ledový salát apod.)

1 větší kus okurky

Sůl, pepř, tymián, petrželka

Citron

Olivový olej

Lososa osolte, opepřete, nakrájejte na menší kostky, zakápněte citronovou šťávou a posypte bylinkami. Nechte cca 10 minut odpočívat.

Po uležení dejte lososa do nádoby na grilování (např. grilovací vanička), lehce pokapejte olivovým olejem a grilujte jej z obou stran (stačí cca 4 minutky na každou stranu).

Salát nakrájejte na pásky, rajčátka na půl, okurky na plátky, dochuťte lehce solí a pepřem.

Zeleninovou směs dejte na talíř a na ni poklaďte kousky lososa.

Můžete doplnit i celozrnným pečivem, ideálně z vlastní pekárny.

Krásné letní dny u grilování a nezapomeňte si jídlo užít, jíst pomalu a vychutnat si každé sousto. :-)








Připravila: Barbora Vlčková


www.chcemezitzdrave.cz


Facebook Báry Vlčkové

Líbí se Vám náš článek? Dejte o něm vědět vašim přátelům.

Komentáře k článku - Moje srdcová záležitost - Domácí hamburger

Reklama