Kavárník Radek Matúš: Hlavní je káva, vše ostatní je nepodstatné

22.6.2014
Na začátku roku otevřel Radek Matúš kavárnu Fresh-Coffee na Mariánském náměstí vedle květinářství Kvítek. Jeho cíl je jednoznačný a jediný – nabízet v Uherském Hradišti takové druhy kávy připravované takovým způsobem, aby zákazníci poznali kvalitu a rozdíl. A samozřejmě aby se pak pro onu jedinečnou chuť do kavárny opět vraceli.

Proč jste se rozhodl podnikat zrovna v kavárenství? Co Vás na této branži láká?


Jednoznačně je to můj koníček, kterému jsem se chtěl věnovat naplno. Po delší zkušenosti s kavárenskou kulturou v České republice jsem se rozhodl provozovat malou kavárnu, ve které se budu snažit přispívat k reinstalaci kávové kultury. Káva jako taková je velice podceňovaná a špatně připravovaná. Chtěl bych zavést malý podnik, kde bude pohodová a přívětivá atmosféra jak pro kávové matadory, tak pro nováčky, kteří si chtějí pochutnat na čerstvé kávě z celého světa. Láká mě přímo se zaměřit na kávu a nabídnout něco jiného než neexistující piccolo.


Je to Váš první podnik, který provozujete, nebo už máte zkušenosti z dřívějška?


Ano i ne. Je to první vlastní podnik, kde jsem vlastním pánem a můžu dodržovat celosvětové standardy a trendy v konzumaci kávových nápojů. Dříve jsem byl čtyři roky provozním restaurace zaměřené na steaky, ve které se snažíme držet americký standard přípravy, ale bohužel ne vždy oceněné ze strany zákazníka.


Jak byste svou novou kavárnu popsal, kdybyste do ní měl pozvat návštěvníky?


Moje kavárna je malá, otevřená, s pěkným výhledem na Mariánské náměstí. V ní připravuju čerstvou kávu z celého světa, všemi postupy od espressa až po arabskou neboli tureckou kávu v džezvě. Stávající zákazníci prozatím vždy poznali rozdíl kvality a často se vracejí vychutnat další šálek. Jelikož každá káva je pražená na zakázku a pokaždé z jiné pražírny, chystám se v budoucnu nabídnout řízené degustace vždy při nové dodávce čerstvé kávy. Možnost zakoupení kávy na místě je samozřejmostí. 

Jaká je Vaše představa o správné kavárně? Čím by se měla odlišovat od ostatních?


Podle mě by měla správná kavárna respektovat kávu jako hlavní surovinu, která je obsažena už v názvu podniku. Dobrá čerstvá káva připravená správně dle standardů podle druhu nápoje je vždy jedinečná, až nutí dát si další šálek.


Co podle Vás správné kávě nesmí chybět? Jak má chutnat, vypadat?


V kavárně je hlavní káva, vše ostatní je nepodstatné. Na světě je více než 2 500 odrůd kávy a neustále se kříží další a další. I druhů příprav je nespočet a stále se vyvíjí. Hlavní je, aby káva chutnala, aniž by se musela jakkoli dále upravovat nebo dochucovat. Pokud se mi podaří zákazníkovi připravit kávu dle chuťových preferencí a požadovaného formátu, je to to pravé, za čím se bude vracet.





A co budete nabízet ke kávě? Chystáte se i vařit?


Mám v nabídce velice zběžně pár zákusků. Ale co třeba si dát Caffe Latte z Ethiopie z oblasti Yirgacheffe mokrou metodou zpracování? Je to dezert sám o sobě kdy, zakousnout něco k tomu je téměř hřích. S kuchyní zkušenosti mám, ale do provozu kavárny kuchyně stoprocentně nepatří, proto ji nebudu zavádět.


Kdy mohou návštěvníci Vaši kavárnu navštívit?


Kavárnu je možno navštívit denně od 10 do 18 hodin. Někdy dříve, někdy později.


Fresh-Coffee facebook

Připravila: Petra Kučerová


Líbí se Vám náš článek? Dejte o něm vědět vašim přátelům.

Komentáře k článku - Kavárník Radek Matúš: Hlavní je káva, vše ostatní je nepodstatné

Reklama