Historie kávy

28.7.2014
Myslím, že dnes nenajdeme člověka, který by nevěděl, co je to káva. Málokdo ale už ví, kde se objevila a kdy se k nám dostala až na náš stůl v podobě chutného nápoje.

První zmínky o kávě se objevily někdy kolem roku 500 př.n.l. v Africe a to v oblasti dnešní Etiopie. Po té se káva postupně rozšířila do Jemenu, kde se začala již cíleně pěstovat. Zhruba kolem roku 1000 n.l. se káva začala pěstovat v Arábii, odkud se káva dostala do Turecka a v této době došlo k velkému rozmachu kávy, kdy se káva jak v podobě rostlin, tak v podobě nápoje začala rozšiřovat do celého světa ve velkém.

Jednou z nejznámějších a nejstarších legenda o kávě je legenda o pastevci koz, který si všiml, žejeho koza, po požití plodů neznámé zelené rostliny, se zdá čilejší. Ochutnal tedy tyto plody také a zpozoroval na sobě podobné povzbuzující účinky. Natrhal tedy tyto plody a odnesl je místnímu mnichovi, který však údajně únavu zahánějící rostlinky považoval za ďábelské, a ze strachu je hodil do ohně, Zrna však začala pukat a vydávat velmi kpříjemné aroma, kterému nakonec mnich neodolal a udělal tak odvar z oněch bobulí. Káva se tak stala pro mnichy únavu zahánějícím nápojem, při dlouhých meditacích.

Až teprve roku 1727 se káva dostala v podobě rostlinky do Brazílie, a odtud se potom velice rychle a úspěšně rozšířila do celé Jižní a Střední Ameriky.

zdroj obrázku: economicblog.myblog.it

Káva se vyrábí z plodu kávovníků. Rostlina kávovníku je strom a její plody připomínají naše třešně a je několik druhů, mezi nejznámější patří Arabica, Robusta, Liberica a další. Tyto druhy se dále dělí na mnoho různých odrůd, jako například Bourbon, Geisha, Catuai, Caturra, Ethiopia Sidamo,  SL28 a SL34. V zásadě se to dá přirovnat k našim vinným révám, kde víno z nich vyráběné dě+líme na druhy červených a bílých vín, s různými odrůdami, jako jsou například Savignon, Chiraz, Veltlínské zelené a další. 




Za nejkvalitnější kávu se považuje káva ze stromů rodu Arabica, které jsou na pěstování nejnáročnější. Pěstují se ve vysokých nadmořských výškách (cca od 900 m. n. m. do 2000m. n. m.), stromy dorůstají až 8mi metů a vyžadují polostín. Potřebují průměrnou teplotu okolo 20°C, a také podnebí, v němž je velké množství srážek, po celý rok. Kávové zrna obsahují asi 1,3% bílkovin, 12%tuku, 9% sacharidů a 1 až 1,5% kofeinu. Toto složení je jako stvořené pro další úpravu pražením.


Méně kvalitní káva je káva ze stromů Robusta. Tato káva už nevyžaduje takovou náročnost na pěstování. Pěstuje se v nižších nadmořských výškách ( do 900m. n. m.) a dorůstá až 12ti metrů. Tento druh vyžaduje stálejší klima a teploty okolo 25°C. Kávová zrna obsahují podstatně více kofejnu, od 1,5 do 3,5%. Robusta se používá převážně do směsí káv, do levnějších káv a pro přípravu instantních káv.

Velká Británie, dnes známá spíše pro svoji čajovou kulturu, má s kavárenstvím bohaté zkušenosti. Sahají až do roku 1652, kdy byl v Londýně otevřen první dům kávy na světě. Podnikům s kávou se přezdívalo "penny university"; nad šálkem kávy za pár peněz jste si vyslechli přednášku některého ze zrovna přítomných intelektuálů. Na stole ležela miska, do níž hosté házeli drobné "to insure promptness", pro zajištění ochoty, odtud zkratka tip a rozšířený zvyk dávat dýška. 
Ženy kávu pít nesměly, podobně jako to bylo třeba s kouřením, proto se z kaváren pomalu staly kultivované pánské kluby, často poskytující společnost kurtizán ve vyšších poschodích domu. Muži pak po návratu z kavárny nejevili o své ženy zájem jako dříve a tak mimojiné vznikla fáma, že pití kávy nepříznivě ovlivňuje sexuální výkonnost. Následně vznikla iniciativa londýnských žen proti kávě, která stojí za již zmiňovaným rozšířením čaje - Britové se kávu vlastně nikdy pořádně pít nenaučili.


Připravil: Radek Matúš

Facebook


Líbí se Vám náš článek? Dejte o něm vědět vašim přátelům.

Komentáře k článku - Historie kávy

Reklama