Cukrářka Markéta Sukupová: Každý dort je pro mě kreativní výzva

22.1.2014
Markéta Sukupová boří veškeré mýty o tom, jak má vypadat klasická cukrářka. Je drobná a štíhlounká. „Spíš než sladké si dám raději řízek,“ přiznává se smíchem mladá maminka z Kunovic. A jedním dechem dodává, že ve výrobě úžasných dortů se našla. „Těší mě, že můžu být někomu užitečná,“ říká.

Chodila jste jako dítě do výtvarky, objevovaly se ve vaší rodině umělecké sklony?

Do výtvarky jsem nikdy nechodila, dokonce bych řekla, že nějaké výtvarné sklony jsem jako malá neměla, třeba takové malování mi nikdy nijak nešlo. Ale vždycky jsem měla ráda hezké věci a odmala jsem všechno ladila do barev. Doma se mi smáli, že jsem jejich estét… V rodině umělecké sklony máme, tatínek dělal dřevořezby, sestřenice je malířka a já jsem se tak nějak našla v dortech. Baví mě, že je to kreativní práce, kde můžu uplatnit svou fantazii, a navíc tyto sladké radosti potěší i druhé lidi, a to je pak pro mě největší odměna a povzbuzení do další práce.


Jaký byl Váš vůbec první dort? A proč jste jej vlastně nekoupila v cukrárně - co Vás vedlo k tomu zkusit to sama?

Úplně první dort jsem upekla 1. 7. 2006 mé dcerce Terezce k prvním narozeninám. Byla to beruška na louce poseté pestrými kvítky. Ani mě nenapadlo ho koupit, protože jsem měla přesnou představu, jak by měl vypadat, a hlavně jsem to chtěla zkusit. 


Začínala jste jednoduchými dorty, nebo jste se rovnou vrhla na složité tvary či zdobení?

Po pravdě jsem se vrhla rovnou na složitější dorty. Mám ráda výzvy a každý dort mě posunul o krok dále. 


Kde berete inspiraci? 

Inspirace je všude kolem, v přírodě, módě, prostě všude, jen se musí člověk dívat. Když mě něco zaujme, tak hned přemýšlím, jak by to šlo využít na dortík. 


Kdo u Vás nejčastěji objednává? Jsou to maminky malých princezen, nevěsty, babičky...?

Nejčastěji jsou to opravdu maminky dětiček a pak taky nevěsty.

Nechávají Vám zákazníci volnou ruku, takže se můžete „vyřádit“, nebo chtějí spíše něco ze vzorů? A co z toho máte radši?

Většinou mi zákazníci řeknou jen téma, jaké by na dortu chtěli, a pak už mi nechají volnou ruku. To se pak opravdu vyřádím a tak to mám nejradši, protože tak můžu naplno nechat rozjet fantazii. Pak jsou zákazníci, kteří chtějí už konkrétní dort, ale těch je málo. A nevěsty, ty mívají přesnou představu, jak by měl dort na jejich velký den vypadat. Většinou za mnou přijdou již s obrázkem a spolu pak jen dořešíme detaily - například na dort udělám květinky, které jsou ve svatební kytce a ve výzdobě, doladíme barvy, aby svatební dort dokonale ladil se stylem svatby a byl třešinkou na svatební tabuli.


Jaká byla pro Vás zatím největší výzva - ať už co se týče technické náročnosti, objemu cukroví, časové náročnosti...

Ona je vlastně výzva téměř každý dort, který dělám poprvé… Ale když tak namátkou vzpomenu, tak to byl třeba dort k oslavě 1. roku otevření Podnikatelského inkubátoru v Kunovicích – ten byl výjimečný tím, že byl opravdu hodně velký, pak první svatba se sladkým barem, první motorka, první papoušek…


Co vše dokážete nabídnout například na svatbu?

Především jsou to svatební dorty nebo v letošním roce stále populárnější svatební dort sestavený z malého dortu a cupcakes. Dále nabízím děkovné dorty pro rodiče, makronky, cupcakes, cakepops (pečená lízátka), svatební sušenky ve tvarech nevěst, ženichů, ptáčků a jiných svatebních motivů. Nevěstám nabízím i realizaci sladkého baru – to je takový sladký koutek, kterému dominuje svatební dort, doplněný různými menšími dortíky, cupcakes, lízátky a dalšími cukrovinkami. To vše je naaranžováno na ozdobných stojanech, dózách a miskách, doplněno květinami, stylovými zapichovátky, mašličkami… Vše spolu musí navzájem stylově a barevně ladit.


Kolik času Vám taková příprava svatby zabere?

(Smích.) Opravdu hodně, pokud je to i se sladkým barem, tak je to zhruba týden příprav. Protože všechny kytičky a ozdůbky jsou ručně vyráběné, a to je velmi náročné na čas.


Jste na to sama, nebo Vám někdo pomáhá?

Všechno od začátku až do konce je jen má práce, nikdo mi nepomáhá.


O co je největší zájem? Stále vládnou dorty máslové, nebo se prosazují piškotové a ovocné?

Klasické dorty, jaké se dělávaly dřív a jak je všichni známe, opravdu už nefrčí. Sama je nemám ráda, proto mé dorty jsou lehké, se spoustou ovoce vevnitř. 


Jaké jsou nové trendy v pečení nejen dortů, ale sladkostí obecně?

Zdá se, že Češi objevili makronky a cupcakes... Když jsem asi před rokem poprvé upekla makronky, většina lidí včetně mé rodiny to vidělo a jedlo poprvé. Tady to opravdu téměř nikdo neznal, a právě to pro mě byl impuls začít dělat něco nového, co tu ještě není... A povedlo se, o makronky je čím dál větší zájem a zákazníci si tuto delikatesku oblíbili. Cupcakes – taková malá roztomilost, které dělám většinou na svatby, ale protože jdou nazdobit opravdu jakkoliv, zákazníci je chtějí i pro své blízké jako takovou originální pozornost. Například nedávno jsem je jedné slečně dělala pro přítele k výročí, každý cupcake znázorňoval jeden rok.

Co se týká trendů, v současné době je to hlavně glamour styl, stříbro, zlato, třpytky, brože, volánky, dominantní velké květy a také netradiční tvary dortů. Bohužel ale na takové dorty chybí ještě zákazníkům odvaha a vyžadují spíše tradiční zdobení.


Je něco, co je vyloženě Vaše specialita, co zákazník jinde nenajde?

To asi ne… Snad jen že mé dorty jsou upečené z poctivých a kvalitních surovin a snažím se, aby byly pečlivě propracované do posledního detailu.


www.uzasne-dorty.cz


​Autor článku: Petra Kučerová

Líbí se Vám náš článek? Dejte o něm vědět vašim přátelům.

Komentáře k článku - Cukrářka Markéta Sukupová: Každý dort je pro mě kreativní výzva

Reklama