Chléb náš vezdejší…

24.2.2014
V 21. století, v době, kdy si můžete čtyřiadvacet hodin denně koupit čerstvý chléb, zažívá domácí pečení chleba velký comeback.

Já doma peču chleba, jelikož tak vím, co si do chleba dám. Chléb nese moji energii, se kterou jsem ho pekla. Snažím se jít našim dětem vzorem a ocenění rodiny je pro mě také příjemné. To vše se projeví na výsledné chuti domácího chleba. Pečení chleba a dělání si všeho možného doma vyjadřuje i určitý postoj naší rodiny k tomu, co se v potravinářství děje.

Velmi dobře hodnocený dokument na ČSFD Chléb náš vezdejší, ukazuje, že v kupovaných potravinách moc energie není ​(video ZDE). 

Nemyslím tím, energii materiální, ale energii duchovní. Pro někoho není zanedbatelná ani ekonomická stránka. Chléb se dá doma upéct i za pár korun (návod na pečení chleba).

Na internetu se dá najít mnoho receptů a tipů jak postupovat, aby váš chleba byl opravdu vydařený. Experimentuji s recepty a ještě se mi nestalo, že by se upečený chléb nedal sníst. Tak že s chutí do toho a půl je hotovo. 

Pokud se rozhodnete péct chléb doma, máte na výběr dvě varianty. Buď použijete droždí nebo kvásek. Kvásek je perpetum mobile, s trochou péče vás přežije. Pokud byste měli zájem o kvásek, můžete si najít na kváskové mapě, kde je nejblíže k dispozici

Já mám kvásek od kamaráda z jedné malé pekárny a je starý zhruba dvacet let. I tak občas upeču chléb z droždí. Drožďovou variantu volím kvůli času. Kváskový chléb musí déle kynout.  Na kváskový chléb nejčastěji volím tento recept.

Chléb můžete péct i bez domácí pekárny. Jen počítejte s delším časem zpracování a kynutí chleba. Pokud se z vás stane fanda pečení pečiva doma, doporučuji kuchařku​, z níž čerpám právě recepty z droždí. 

Pokud začnete péct doma chléb, je to první našlápnutí pro váš zdravější život. Přeji mnoho chlebařských úspěchů a krásný život.


BC. MARIE KUSÁKOVÁ DIS., zakladatelka FB skupiny BioLidi (Uherské Hradiště)


BioLidi (Uherské Hradiště), 

Tato skupina je určena pro všechny lidi, kteří chtějí žít lepší život či už ho žijí. Lidi, kteří se chtějí vrátit ke kořenům.

Budeme si předávat zajímavé informace ohledně zdravého životního stylu, alternativních cestách ve zdraví a stravě atd.



Líbí se Vám náš článek? Dejte o něm vědět vašim přátelům.

Komentáře k článku - Chléb náš vezdejší…

Reklama