Autorky Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku II: Slovácko nás očarovalo na první pohled

4.6.2014
Lenka a Renáta. Děvčata s odhodláním. Od nápadu k samotnému vydání knihy je dlouhá cesta, někdy i trnitá. Pokud ale připravujete knihu o slovácké gastronomii, pak je tato práce více než příjemná a milá, už jen proto, že regionální gastronomie je nevyčerpatelné téma, na Slovácku obzvláště.

Rozhovor začínáme netradičně… Ani jedna v z vás není místním rodákem, odkud tedy pocházíte a jakou roli hraje u vás Slovácko?

Lenka: Přesně řečeno jsem na Slovácku čistokrevná náplava. Pocházím z blíže nejmenovaného regionu s téměř nulovou historií čítající pouze několik mamutů, z regionu bez vlastní identity a jejího případného zbytku rozmázlého střídajícími se vlnami industrializace a přistěhovalectví. Slovácko mi jednoznačně učarovalo. Sluncem, teplem…. Hudbou, písní, tancem…. Barevností a místní odlišností krojů…. Tradicemi…. Šikovnýma rukama řemeslníků stále dodržujících tradiční postupy, materiály a provedení. Ale hlavně mi učaroval zdejší lid. Lidé milí, přívětiví, pohostinní, upřímní, spjatí těmi nejhlubšími a nejpevnějšími kořeny se zdejším krajem. Nemohla jsem se přestěhovat lépe a jsem za to maximálně vděčná!

Renáta: Pocházím z Rýmařova, z kraje bývalých Sudet, kde nejsou žádné tradice ani kořeny a kde rostou jen brambory a len – což už dnes také není pravda. Láska a vítr jesenických hor mě odváli z rodného kraje na Slovácko.  Do kraje malebného, bohatého a lidu milého. I přesto, že zde žiji už patnáct let, stále mě k slzám dojímají tradice, kroje, cimbál aj zpěv jen tak pro radost, ze srdce čistého a upřímného. Je radost se na vás dívat – ať už pletete košíky, oblékáte kroj, tančíte, zpíváte nebo jen tak rozjímáte nad pohárkem vína. Jste tady doma po celé generace, jste tady rádi a rádi svou radost i lásku ke kraji sdílíte. Jen tu krásu občas nevidíte, a proto jsme tu my „přišlí“, kteří vám říkáme, že je třeba si to své bohatství chránit, uchovávat a předávat dalším generacím.


Voucher (poukaz) je možné zakoupit na www.slovackakucharka.cz

Přesto obě pracujete pro Region Slovácko, není to trošku paradox?

Lenka: Není, naprosto jednoznačně. Souvisí to mírně s předchozí otázkou. Jako „náplava“ mám možnost nezaujatého pohledu bez zatížení místním patriotismem a současně mi to dává možnost vidět všechnu tu krásu, kterou zdejší obyvatelé právě z těchto důvodů vidí velmi obtížně, neboť je běžnou součástí jejich života a až na výjimky na tom neshledávají nic výjimečného.

Renáta:  Ne, vidíme a cítíme to, co místní nevidí. S menšími přestávkami, už patnáct let pracuji pro Slovácko a přesvědčuji místní, že je velmi důležité chránit si poklady, které zde máte. Dnes už je to jednodušší, ale před těmi patnácti lety, bylo velmi složité vás přesvědčovat.


Středobodem vaší aktuální práce je Slovácká gastronomie, co konkrétně připravujete?

Lenka: Připravujeme Kuchařku tradičních pokrmů na Slovácku II, návazné a volné pokračování publikace, která vyšla v roce 2010. Místo v ní najdou recepty pouze tradiční a původní a moc ráda zmíním spolupráci se Slováckým muzeem, které se spolupráce opět zhostilo a je garantem obsahové části.


Je jednoduché získat recepty?

Lenka: Ty dámy, které recepty zdědily zase po svých babičkách, maminkách, tetičkách, kmotřičkách nejsou (až na výjimky) přítelkyněmi moderních technologií, kudy odkazy, výzvy a prosby ke sběru receptů primárně šíříme, dostáváme se k nim přes jejich vnučky, dcery, snachy a moc jim za to děkujeme. Recept ve své podstatě není těžké získat, pokud víte, na koho se máte obrátit. A pak je každá návštěva a sběr v terénu velmi milou a příjemnou záležitostí, na kterou se nezapomíná.

Renáta: Přesně tak, pokud se dostanete k těm babičkám, tetičkám, kmotřičkám, maminkám, tak pak je každé takové setkání velice příjemné. Některé recepty jsou lety opakovaných příprav tak běžné a oblíbené, že jsou pevně uloženy v paměti. Některé jsou pečlivě zaznamenány na zažloutlých papírcích, text je psán tužkou se spoustou poznámek a úprav, v některých případech už je text natolik vybledlý, že sama tetička pátrá v paměti, kdy recept naposledy použila a co všechno na vybledlém místě není k přečtení…


Autorky projektu: Lenka Durďáková (vlevo) a Renáta Polišenská

Takže sbíráte přímo v terénu, jak chápu…

Renáta: Ano i ne, jsme samozřejmě v kontaktu s etnografy z různých míst Slovácka, kteří sběr původních receptů mají jako svůj koníček a postupně s těmito lidmi navazujeme kontakty a spolupráci. Rádi bychom obsáhli oblast celého Slovácka a toto je pro nás jedinečná šance.

Lenka: Ráda bych ještě dodala, že sbíráme stále a průběžně. Obsah knihy se stále dotváří. Recepty je možné zasílat kdykoli (i v letech dalších) na stále aktivní adresu recept@slovacko.cz, u každého vypublikovaného receptu uvádíme autora a místo původu. Stejně tak je možné recepty doručit osobně či poslat poštou na adresu Městského informačního centra v Uherském Hradišti, Masarykovo nám. 21, 68601 Uherské Hradiště. 


Zafinancovat publikaci je poměrně finančně náročné, daří se vám získávat finanční podporu?

Lenka: Máte pravdu, vytisknout publikaci je v dnešní době nadstandard a získání finančních prostředků na tisk je téměř nemožné. Ale jsme zastánci i netradičních řešení, proto aktuálně nabízíme předprodej knihy prostřednictvím voucherů (poukázek, chcete-li) vystavené na jméno s unikátním číslem v ceně publikace = 199 Kč. Pokud se nám jich podaří do 30. 6. 2014 prodat 1.000 kusů, můžeme se na tisk směle vrhnout.

Renáta: Myšlence musíte především věřit. Už od prvopočátku jsme byly přesvědčeny, že touto cestou  knihu zvládneme vydat a k dnešnímu dni (3. 6. 2014) máme „prodáno“ již více než 600 voucherů. Myslím, že můžeme poděkovat všem, kteří se rozhodli tuto myšlenku podpořit.


Hodně netradiční postup…

Obě: Hledáme řešení jak publikaci vydat, nikoli důvody proč od tohoto záměru upustit, to vystihuje podstatu našeho snažení.

Na kterých místech je tedy možné voucher získat?

Lenka: spolupracujeme s informačními centry regionu, aktuální seznam prodejních míst najdete na http://www.slovackakucharka.cz/informacni-centra, zde vám voucher rádi vystaví. Současně je možné využít i služby e-shopu http://tradicnivyrobek.cz/shop/goods/410/, kdy vám voucher i následně knihu zašleme poštou.


A jaké jsou ohlasy veřejnosti?

Lenka: Zatím jsme zaznamenali pouze pozitivní ohlasy jak mezi lidmi na Slovácku, tak mezi veřejností v celé České republice. O knihu projevili už zájem naši rodáci v Austrálii, USA, jedna publikace dokonce vyrazí na cestu do Rumunského Banátu, konkrétně do obce Eibenthal.


Zbývá otázka poslední, kdy uvidíme knihu ve své fyzické podobě?

Renáta: Věříme, že knihu pokřtíme dle plánu 4. října 2014, a že se nám podaří zrealizovat i „gastrofestival“ slovácké kuchyně v duchu tradic a tradičního pojetí i podání, na kterém by měl být křest knihy jako třešinka na dortu. Ale to už je zase jiné téma.


Obě: Můžeme ještě něco dodat?

Rády bychom poděkovali všem, kteří se na publikaci podílí, bez jejich práce a pomoci bychom tento úkol samy zvládaly velmi obtížně, stejně tak děkujeme všem městům, obcím a firmám, kteří náš záměr podpořili rezervací knih pro své potřeby a v neposlední řadě velké poděkování patří i velkého množství obyčejných lidí, kteří nám a našemu záměru fandí a věří. DĚKUJEME!

Poděkování jmenovitě Slováckému muzeu v Uherském Hradišti, Střední škole průmyslové, hotelové, zdravotnické v Uherském Hradišti, Hotelu Koníček, Rochus Parku o.p.s., Městu Uherské Hradiště, Časopisu Gurmet, Časopisu Štamgast & Gurmán, Aukru.cz, Informačním centrům regionu, Dobrému dni s Kurýrem, TV Slovácko, a také vám, Slováckému magazínu.


Přejeme mnoho zdaru!


Připravila redakce Slováckého magazínu



Líbí se Vám náš článek? Dejte o něm vědět vašim přátelům.

Komentáře k článku - Autorky Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku II: Slovácko nás očarovalo na první pohled

Reklama